Vil du at din lille håpefulle skal bli ingeniør? La ungen bygge med Lego


Skal vi klare å løse klimautfordingene slik at våre barn kan leve på en friskere planet enn det ser ut til at vi holder på å skape akkurat nå, så bør vi utdanne flere ingeniører eller andre med realfagskunnskaper.

Det mener i hvert fall kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i følge Regjeringen.no.

 – Gode realfagskunnskaper blir stadig viktigere i samfunnet - for å løse klimautfordringer, for å henge med på teknologiutviklingen og for å kunne gi innbyggerne et godt helsetilbud, sier han til Regjeringen.no.


Realfagskommuner

Regjeringen satser på å øke kunnskapene i realfag. For å nå målet om at flere barn i Norge skal bli flinkere i matte og naturfag, har de satt i gang et prøveprosjekt med å utrope 34 kommuner til realfagskommuner.
Blogglisten 
– Et viktig mål med realfagskommunene er å lære hvordan barnehager og skoler kan løfte seg ut av realfagsproblemet vi har i Norge, sier kunnskapsministeren og legger til Regjeringen.no:

– Vi har et alvorlig realfagsproblem i norsk skole. 37 prosent av elevene som kom opp i skriftlig eksamen i matematikk på 10. trinn i fjor, fikk karakteren 1 eller 2.  Samtidig vet vi at hvilken karakter elevene får i matematikk, er det som har størst betydning for om de greier å fullføre videregående skole eller ikke.


La barna bygge Lego

De to guttene mine er så heldige at de bor i en kommune som er blant de 34 som nå er trukket ut til å være med i realfagsprosjektet, og i tillegg går de i Oddenskogen barnehage som er en av barnehagene i kommunen som skal ha ekstra fokus på realfag.

Jeg kan med andre ord forvente at guttene vil ha lyst til å fordype seg i realfag etterhvert som de begynner på skolen (selv om Sverre akkurat nå helst vil bli fotballspiller, skiløper eller ninja). (Vi har med andre ord en stor jobb foran oss både vi og barnehagen om vi skal få han over på realfag i stedet for å bli ninja).

Men i barnehagen gjør de alt de kan for å lære barna om antall, rom og form, som er det grunnleggende i både matte og naturfag.

Og måten de gjør det på er ikke å dra fram en lærebok med masse tall i. Nei, de bygger LEGO!

LES OGSÅ: Slik lager du den ultimate LEGO-BURSDAGEN!

Er Lego den ultimate ingeniørleken?

Det spørsmålet stiller Teknisk Ukeblad seg, og gir svaret selv. JA!

De fleste ingeniørspirer både i Norge og i andre land har nok latt seg inspirere av klosser, tannhjul og etter hver ganske avanserte robotkomponenter og byggesett, skriver TU.no.

De ramser opp hvordan barn kan gå fra å leke med Lego Duplo i ettårs-alderen til å bli skikkelige ingeniørspirer som programmerer avanserte roboter ved hjelp av Legos tekniske leker.

Med andre ord. Gi barna Lego fra de er små, lek med dem, gi dem lysten til å bygge mer selv, og til slutt vil de være små ingeniører og programmerere før de er ferdige på barneskolen!

Konstruksjonslek

Som et lite prosjekt til God morgen Norge, har vi testet flere former for konstruksjonslek for småbarn.
Vil du prøve noe annet enn Lego, kan du se på noen av de andre tingene vi har testet.

Frister det med magnetiske byggeleker, kan Magformers anbefales!

Vil du teste ut noe som er helt nytt i Norge, og som er mykt som lekematter? Sjekk ut Bloco her!

Eller kanskje det frister med litt lek med anntall, rom og form i badekaret? Da bør du prøve Bathblocks!

Se oss på God morgen Norge mandag 28. september klokken 08.10!

Vår Lego-test

Her er vår utforsking og test av årets Lego-nyheter fra Toysrus!


Vi startet med en pakke jeg hadde fått i hus rett og slett fordi jeg ville ha mest mulig forskjellige typer Lego vi skulle teste ut. Denne splitter nye fyren, Darth Wader altså, ligner ikke mye på de tradisjonelle byggeklossene vi voksne husker fra barndommen, men den så veldig kul ut.

Jeg la merke til at det sto 9-14 år på pakken, men tenkte at det ikke gjorde noe, for hele poenget med alle lekene vi skulle teste, var jo at man skulle kunne sitte sammen, foreldre og barn, og bygge. Men Sverre var optimistisk. Han skulle klare å bygge mannen selv.

Stuebordet ble fullt av svarte deler. Veldig mange deler, og veldig mange pittesmå deler som var vanskelige å forstå seg på. Hodet var lett å se, det samme var sverdet, men hva alt det andre var…vel det burde man kanskje vært litt eldre enn snart 5 år for å se.

Hm… Pappa…!

Med pappa trygt ved sin side, skred de to til verks med å bygge mannen som til og med pappa syntes var kul. Jeg trodde det skulle gå kjapt å sette den sammen, for det så helt ærlig ikke så vanskelig ut...

Men da jeg kom tilbake fra en liten tur i butikken, satt pappa slik, og Sverre satt og så på.

De kom etter hvert fort inn i det, og Darth Wader så dagens lys. Denne er mest egnet til å stå på hylla til pynt mente pappa. Men Sverre mente at den ble veldig kul å vise fram i barnehagen. (Tror ikke han overlever en hel dag i barnehagen, men da er det vel bare å byggen han opp igjen, det er jo det som er det geniale med Lego)

Vi var i Legoland i sommer, og da fikk Sverre kjøpe seg 2 esker med Lego. Valget falt på Lego Ninjago som er det store blant alle guttene i barnehagen (til tross for at det står 7-14 år på eskene).

Denne Ninja-bilen har vi spart lenge, og sagt at han skulle få åpne på en veldig spesiell dag. Den spesielle dagen kom, og den lille karen ble veldig mye gladere for å få Ninjago-bilen enn jeg hadde trodd! (Han hadde gledet seg så utrolig mye!) Smilet sier vel alt!

Også her måtte selvsagt pappa være medhjelper, men i forhold til på Darth Wader, så klarte Sverre godt å bygge sammen de aller fleste delene her selv.

Pappa hjalp litt til med noen vanskelige hjul.

Og Sverre monterte de kule kanonene (tror jeg det er ) selv.

Staselig mann han derre Darth Wader fra StarWars.

Vi bygde også en smoothi-bar i Lego Friends serien som er rettet mot jenter. Det gikk faktisk ganske langt i byggingen før Sverre sa til meg at det ikke var like kult å bygge jenteting som Ninjago-ting. Selv syntes jeg selvsagt det var gøy å endelig få litt mer feminine leker i hus, så jeg tenkte at jeg bare fikk nyte det så lenge det varte. Han fullførte hele til tross for jente-klagingen.

Flotte detaljer på smoothie-baren.

Servitøren har klar en appelsin-smoothie.

En av nyhetene i Lego Duplo er dette bursdagstoget! Perfekt som gave til ettåringen! Og så flott at det passer like bra til gutter som til jenter, noe jeg synes det er synd at ikke flere leker gjør.

Sverres kule Lego Ninjago bil med den grønne Ninjaen som han kjøpte i Legoland.

Ordentlig Lego.

Det er hva vi voksne kaller dette. La oss slå et slag for de gode gammeldagse Legoklossene og gi barna også noen av disse slik at de kan bruke fantasien og bygge sine helt egne ting uten en eneste instruksjonsbok!

Et forfriskende innslag på barnerommet, og kanskje har du noen liggende på loftet fra du selv var liten? Ta dem i så fall fram fra glemselen igjen. Det er slik vi bygger små ingeniørspirer.

Og skulel de gamle klossene være skittne og trenge en vask, så kan du jo alltids legge dem i et vaskenett og kjøre dem en omgang i vaskemaskinen. Det har jeg gjort med arvet Duplo, og det funket fint. (Men ja, det bråker som et lite uvær) og husk å ha maskinen på kald vask.

Har du ikke noe Lego fra før er denne kassen fra Toysrus helt super. Den koster 299 kroner og er et skikkelig startsett for Lego-bygging.

Og så kommer den i en praktisk oppbevaringskasse som levner liten tivl om hva den inneholder.

FAKTA:
Lego betyr Lek Godt og ble etablert i 1932. Det startet som treklosser, men tok først av da de etter krigen ble omgjort til plastklosser. I 1958 ble de seende ut som de gjør i dag, og etter den tid har Lego vært fast inventar på barnerom verden over.

Legoen vi har testet ut her er fra Toysrus, og de har et stort utvalg å velge fra.
Lego Chima, Ninjago og StarWars er det største for gutter akkurat nå, mens det for jenter er Lego Friends som gjelder. For de minste finnes Lego Duplo.

Utvalget varier fra butikk til butikk, så her er det bare å velge det som passer i pris og interesse. Det finnes noe for de fleste.

Kommentarer

Populære innlegg