Når pappa er pirat


- Pappa er pirat, sier jeg til guttene og viser dem bildet av pappa med lapp foran øyet.

For anledningen har han tatt på seg øyelappen til selveste Kaptein Sabeltann, slik at de små skal ta det  litt mer humoristisk at den hvite lappen under der, skjuler et blodig øye med kompress over.

I de siste årene har vi virkelig fått trening i å snakke med ungene om sykdom. De har sett litt av hvert for å si det mildt.

Selv om vi har skånet dem for en god del, så er det én ting jeg synes er utrolig viktig, og det er å snakke med barna om sykdom som rammer i nær familie.

Man trenger ikke fortelle dem alt, men om de ser at familiedynamikken er endret, eller at mamma eller pappa må ligge på sykehus eller går rundt med bandasjer, så er det viktig å i hvert fall si NOE.

Blodig

For en uke siden var det altså pappa i huset som sto for noe som kunne blitt en skremmende opplevelse for de små.

Noe hadde gått galt i en liten operasjon på øyelokket, og blodet pumpet i beste Halloween-stil ut fra øyet. Ungene var i barnehagen, og det ble fort klart at dette måtte de forholde seg til litt senere på dagen.

I et stille øyeblikk, hvor det hele var roet litt ned, tok vi bildet med Sabeltann-øyelappen på, slik at vi kunne vise ungene hva som hadde skjedd med pappa.

Når ungene kom hjem, lå pappa og sov, og jeg kunne vise dem at pappa var blitt pirat.

Jeg fortalte at han hadde vondt i øyet, og at han måtte få være i fred oppe. Det godtok de, og maste ikke mer om det den kvelden.

Dagen etter ble det hele mye verre. Piraten endte på operasjonsbordet på Ullevål, og måtte overnatte der.

Da viste jeg dem et nytt bilde av pappa i sykehusklær og med lapp foran øyet. Siden de nå var godt forberedt, var det ikke noe skummelt at pappa lå på sykehuset. (Nå skal det sies at der har han vært før, men siden vi hele tiden har snakket med ungene om det, og at man er på sykehuset for å bli fikset og frisk, så vet de at det er en ok plass å være).

Tidligere har vi også kjøpt leke-lege-veske til treåringen når pappa lå på sykehus, og latt han få sjekke hele familien i beste Grace Anatomy-stil.

Gi beskjed

Det er ikke bare ungene som bør få vite om noe skjer i familien.

Jeg har også som hovedregel å fortelle til barnehagen hva som skjer, for da er det lettere for dem å forstå hvordan de skal reagere, når minstemann for eksempel i løpet av dagen begynner å snakke om at pappa er pirat.

Da møter den lille krabaten forståelse for hva han snakker, og ting blir ikke bare avfeid som at "ja, haha, pappaen din er pirat ja".

Nå håper vi selvsagt at vi slipper å snakke noe mer med barna om sykdom. Satser på at vi har fått dosen vår nå.

Med ønsker om en frisk helg til dere alle!

- Beate -


Blogglisten

Kommentarer

Populære innlegg